World Press Photo 2014

Op Hemelsvaartdag bezochten we de World Press Photo 14 tentoonstelling in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden gaat het hier niet om de beste persfoto’s van de wereld uit 2014, maar uit 2013. De World Press Photo is een Nederlandse vinding, dat wist ik niet. Het is in 1955 bedacht door een paar Nederlandse fotojournalisten die de Zilveren Camera een internationale tegenhanger wilden geven.

Het totaal aantal inzendingen bedroeg dit jaar maar liefst 98.671 foto’s, afkomstig van 5.754 fotografen. De fotografen hebben gemiddeld kennelijk ruim 17 foto’s per persoon ingezonden.

Die honderdduizend foto’s worden beoordeeld door een jury van 20 mensen. Om in aanmerking te komen voor een prijs moet de foto een hele grote stop-factor hebben, dat wil zeggen iets hebben dat ervoor zorgt dat een kijker langer dan een tiende seconde bij de foto blijft, in plaats van meteen door te gaan naar de volgende foto.

Stop-factoren zijn ook in de reclamefotografie ontzettend belangrijk: die bepaalt of een lezer doorgaat naar de volgende pagina, of de advertentie zal gaan lezen.

En dat is het grootste bezwaar tegen deze vorm van fotoprijzen voor iets dat zo belangrijk is: het gaat mij een beetje teveel op reclamefotografie lijken. De discussie of je verschrikkelijke gebeurtenissen ‘mooi’ in beeld moet willen brengen is niet voor niets bijna even oud als de fotografie zelf.

Neem deze foto van Taslima Akhter, derde prijs in de categorie Spot News.

World Press Photo 2014. Derde prijs Spot News singles. 'Final Embrace'. Fotografe: Taslima Akhter.

World Press Photo 2014. Derde prijs Spot News singles. ‘Final Embrace’. Fotografe: Taslima Akhter.

Wat zien we op deze foto? Wie het grote nieuws vorig jaar een beetje gevolgd heeft, vermoedt: twee slachtoffers van de ingestorte naaiateliers in Savar, Bangladesh en dat klopt. De foto is een krachtig beeld, dat hard op je emoties speelt. Dit wordt nog eens versterkt door de titel: ‘Final Embrace’. Maar het fotobijschrift is objectiever: “Victims lie in the rubble, on the day after the Rana Plaza building, which accommodated five garment factories, collapsed.”

Maar waarom dan die titel Final Embrace? Vooral gezien het vervolg van het onderschrift: “The relationship between the two people is not known.” Op tientallen fotoblogs en nieuwssites wordt gesproken over de kracht van liefde, waar de dood geen vat op krijgt, etc. Maar dat weten we dus helemaal niet. Het net zo goed zijn dat de man op een verdieping boven de vrouw werkte en door het geweld van het instortende puin door toeval in deze houding is terecht gekomen. Wat we wel weten, is dat we hier twee van de ruim 800 doden zien die de instortende gebouwen tot gevolg hadden. Laten we dat soort foto’s alsjeblieft niet ‘hautingly beautiful’ noemen, zoals zelfs Time deed.

Bij mooi nieuws mogen mooie foto’s, maar bij lelijk nieuws passen eigenlijk alleen lelijke foto’s. Foto’s waarin het mooie niet afleidt van de feiten die de foto weergeeft.

Misschien wordt het tijd voor een nieuwe opzet van de World Press Photo. Noem het de World News Photo en laat alle foto’s die op internet gepubliceerd zijn potentieel winnaar zijn. Amateur en professional, telefoonsnapshot en professionele studio-opstelling. De winnende foto’s worden bepaald aan de hand van de impact die ze hebben gehad. De impact is voor 50% te bepalen aan de hand van het aantal likes, retweets, repins, etc., en aan de hand van hoeveel er op internet over gesproken is. De andere 50% wordt bepaald door de waardering van nieuws-professionals (niet per se fotografen), wat weer bepaald wordt door het aantal nieuwsmedia waarin de foto’s verschenen zijn en het bereik daarvan.

World Press Photo 2014. Derde prijs Sports Feature singles. Free Diving with Sharks. Fotograaf: Donald Miralle

World Press Photo 2014. Derde prijs Sports Feature singles. ‘Free Diving with Sharks’. Fotograaf: Donald Miralle

Advertisements

About JWvanWessel

www.stijlfoto.nl | pilesofpics.com | nl.linkedin.com/in/jwvwessel | twitter.com/jwvanwessel
This entry was posted in Foto's, Modefotografie, Nieuwsfotografie and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to World Press Photo 2014

  1. Pingback: Juul Hondius – Alles is wat het lijkt | JW's Recognitions

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s