De Meest Perfecte Foto op Pinterest (volgens Wired)

“De perfecte Pinterest-foto volgens de wetenschap,” kopte Wired vorige maand boven een artikel waarin deze foto figureerde:

Pinterest

Volgens Wired de meest perfecte foto op Pinterest. (c) Paula Deen

Dat kan niet waar zijn, dacht ik. En gelukkig: het was niet waar. Ten eerste bleek ‘de wetenschap’ te bestaan uit een medewerker met een doctorstitel van het bedrijfje Curalate, dat een op zich interessante analyse had losgelaten op 500.000 foto’s op Pinterest. Ik zou denken dat het wetenschappelijk gehalte van een onderzoek niet bepaald wordt door wie het uitvoert, maar door de opzet en uitvoering ervan. Ten tweede werd ‘perfect’ gedefinieerd als ‘de foto met de meeste repins’, of in Twitter-termen: de foto die het meest geretweet werd. En dat was bovenstaande foto. Bij nadere beschouwing blijkt de fotografe tevens presentatrice van een zeer populair Amerikaans kookprogramma te zijn, met vele fans en volgers. Het lijkt me dat het aantal repins of retweets of likes meer met het aantal volgers dan met de kwaliteit van de foto te maken heeft. Toch levert het onderzoek van Curalate een aantal interessante inzichten op. Ik geef de belangrijkste.

  • Kleur is beter dan zwartwit. Dat heb ik zelf ook al eens betoogd en het is fijn daar nu ‘wetenschappelijk’ bewijs voor te hebben: kleur wordt 100% meer gewaardeerd dan zwartwit. Maar je moet het ook weer niet overdrijven met die kleuren, zo blijkt: te zwaar verzadigde kleuren vallen ook buiten de boot.
  • Foto’s met overwegend rood of oranje zijn twee keer zo populair als foto’s met overwegend blauw. Maar dat wist je al: kijk maar in je eigen fotoalbums, op de afdelingen zonsondergangen & kaarslicht.
  • Foto’s met meerdere dominante kleuren doen het beter dan foto’s met maar één dominante kleur. Ze worden tot drie keer meer gewaardeerd. Deze verraste me, vooral in relatie tot de vorige punten.
  • Foto’s moeten gebalanceerd belicht zijn. Niet te veel, niet te weinig. Modieuze high-key of low-key foto’s worden op Pinterest niet beloond.
  • Tot slot een vreemde bevinding. Foto’s met mensen erop doen het aanzienlijk (24%) slechter dan foto’s met alleen dingen erop. Dat kan aan de aard van Pinterest liggen, dat toch vooral over producten gaat. Op Facebook zou deze telling ongetwijfeld anders uitpakken.

En dat zou ik erg interessant vinden: dit onderzoek opnieuw uitgevoerd, maar dan over echt representatieve fotoverzamelingen. Dus inclusief Facebook en Flickr en Twitter en de rest. En dan echt wetenschappelijk.

Advertisements

About JWvanWessel

www.stijlfoto.nl | pilesofpics.com | nl.linkedin.com/in/jwvwessel | twitter.com/jwvanwessel
This entry was posted in Foto's, Fotoprojecten and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s