272 Gixapixels

Megapixel. Het woord is synoniem geworden met de kwaliteit van digitale camera’s en foto’s. Hoe meer megapixels, hoe beter de camera en hoe beter de foto.

Helemaal terecht is dat niet. De technische kwaliteit van foto’s (over inhoudelijke kwaliteit hebben we het vandaag niet) wordt door veel meer factoren bepaald. De lens is daar één van, om maar een vrij cruciaal onderdeel bij de totstandkoming van een foto te noemen.

De afmetingen van de sensor, de digitale equivalent van de film, waar al die megapixels een plek moeten krijgen, een ander. Het maakt nogal verschil of ze met hun tien miljoenen op de slechts enkele millimeter grote sensor van een telefoon moeten passen, of op de full frame sensor van 35 millimeter van een spiegelreflexcamera. Om nog maar te zwijgen over midden- en grootbeeldcamera’s.

Toch zijn megapixels niet onbelangrijk voor de kwaliteit van foto’s: hoe meer pixels, hoe meer informatie; hoe meer informatie, hoe meer details een foto bevat.

Met dat uitgangspunt levert het bedrijf Gigapan hardware en software om vele foto’s tot één gigantisch beeld aan elkaar te lassen. Je kent het basisprincipe waarschijnlijk van de panoramafunctie van je compacte camera.

Als we iets groter denken en duizenden of zelfs tienduizenden foto’s aan elkaar plakken, ontstaat er een foto met zo krankzinnig veel detail dat je er nooit op uitgekeken raakt.

Op de site van Gigapan staan veel mooie voorbeelden. Heerlijke kijkdozen zijn dat. Het hoogtepunt is wat mij betreft de foto Shanghai 272 Gigapixels van Rongkai Zhao. Op deze foto, die is opgebouwd uit 12.000 foto’s, kun je inzoomen tot ongekend detailniveau. Daardoor krijgt de foto een Rear Window-achtige lading.

De foto start op dit overzichtsniveau van 272 gigapixel:

Shanghai 272 Gigapixels

Shanghai 272 Gigapixels, (c) Rongkai Zhao

en ergens, op het laagste inzoomniveau van nog geen 30.000 pixels, is dit detail te zien:

Shanghai 272 Gigapixels detail

Shanghai 272 Gigapixels, detail. (c) Rongkai Zhao

En dan heb je nog niet eens door de ramen van de gebouwen naar binnen gekeken.

Advertisements

About JWvanWessel

www.stijlfoto.nl | pilesofpics.com | nl.linkedin.com/in/jwvwessel | twitter.com/jwvanwessel
This entry was posted in Amateurfotografie, Foto's, Fotoprojecten, Tools and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to 272 Gixapixels

  1. King Billy says:

    Fraai, Valt inderdaad veel te gluren. Ongelooflijk. 12. 000 foto’s voor dit beeld. Een megaklus. Opvallend, geen zonnepanelen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s