Hans Aarsman, PI

Als je wilt leren kijken, moet je de Aarsman Collectie volgen. Wekelijks, op vrijdag, behandelt Hans Aarsman in de Volkskrant een foto uit het enorme aanbod dat bij de fotoredactie binnenstroomt.

De krant drukt de foto die Aarsman heeft geselecteerd over bijna de volle breedte van de opengeslagen krant af – er blijft nog één kolom over. Daarin vertelt Aarsman zijn verhaal.

Soms speculeert Aarsman wat er voor, na of buiten de foto gebeurt, maar vaker -gelukkig- analyseert hij de foto en laat hij ons zien wat er werkelijk op de foto te zien is. Altijd meer dan je denkt en vaak minder dan de fotograaf of de redactie ons wil doen geloven.

Neem deze foto van Adel Hana die vorige maand, november 2012, tijdens de uitwisseling van bommen en raketten tussen Israël en Hamas in de wereldpers verscheen.

De Aarsman Collectie in de Volkskrant van vrijdag 23 november 2012

Volgens het door het persbureau AP bijgevoegde onderschrift gaat het om een eierverkoper die in oostelijk Gaza op klanten wacht. Wat een sterk beeld is dit! denken alle nieuwsredacties dan. De indirecte gevolgen van de oorlog voor de man in straat kan nauwelijks symbolischer worden weergegeven. De foto wordt klakkeloos met een omschrijving in die richting afgedrukt. Ik stel me voor dat in Engelstalige kranten het verband tussen bombshells en eggshells makkelijk gelegd werd.

Enter Aarsman.

Want waar zitten we nu echt naar te kijken? Is dit niet een beetje een vreemde plek om je eieren te verkopen? En als dit wel een goede plek is, waar altijd verkocht wordt, waarom zien we dan geen andere verkopers? Waarom heeft de verkoper de helft van zijn koopwaar op straat gezet? Is het niet veel handiger om gewoon vanaf de laadbak te verkopen?

Waarom staat er een reservewiel los tegen de vooras? Wat doet die krik daar?

Detail1

Detail van de foto met reservewiel, krik en lege eierdozen

Waarom liggen er stapeltjes losse eieren bovenop de dozen? Wat ligt daar bij het voorwiel? Zijn dat geen lege eierdozen?

De antwoorden op deze vragen leveren ons een hele serie nieuwe feiten. Feiten zijn altijd onderdeel van het probleem, niet van de oplossing, dus wat weten we als we al deze feiten combineren, my dear Watson?

Deze man is helemaal niet aan het verkopen. Deze man heeft panne die hij om een of andere reden niet zelf kan verhelpen. Hij zit daar dus niet op klanten maar op hulp te wachten!

De eieren heeft hij deels uitgeladen om te voorkomen dat ze op de grond zouden vallen als hij de kar op de krik ging zetten. Een aantal dozen heeft hij leeggemaakt om ze als kussentjes onder zijn knieën te kunnen  leggen bij het bekijken van de vooras.

Detail2

Detail van de foto met de losse eieren en vertekend perspectief

Aarsman merkt nog fijntjes op dat het perspectief van de foto in elkaar gedrukt is. Dit duidt op gebruik van een telelens; de fotograaf heeft op flinke afstand van de kar gestaan toen hij de foto nam. Hij heeft bij het nemen van de foto, maar ook later, niet goed gekeken en niet gezien wat Aarsman wel zag. De fotograaf stuurde de foto de wereld in met als omschrijving wat hij gezien meende te hebben: Palestijnse eierverkoper wacht tijdens de beschietingen tussen Israël en Hamas op klanten.

En alle redacteuren  namen dat voor waar aan. Behalve Hans Aarsman, Photo Investigator.

 

Advertisements

About JWvanWessel

www.stijlfoto.nl | pilesofpics.com | nl.linkedin.com/in/jwvwessel | twitter.com/jwvanwessel
This entry was posted in Amateurfotografie, Fotografen, Fotografie and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Hans Aarsman, PI

  1. Hein says:

    Helemaal mee eens. Hans Aarsman is een enorm goede kijker! Leuk om hem PI te dopen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s