Over Mercury, Slakken en Rondingen: Google Reverse Image Search

Google is al een paar jaar bezig om feature na feature aan zijn afbeeldingenzoekmachine toe te voegen. Zo kun je zoekresultaten filteren op kleur (“geef alleen de afbeeldingen die overwegend rood zijn”) of op gezichten. Zoek maar eens op Mercury, en zet daarna het filter op ‘gezicht’.

Van heel recente datum is de ontwikkeling van Google Afbeeldingen tot Reverse Image Search Engine. Dat is een manier van zoeken waarbij je een bestaande afbeelding uploadt, aan de hand waarvan de zoekmachine voor je gaat zoeken. Naar identieke foto’s en vergelijkbare foto’s. De dienst TinEye, die ik hier eerder besprak, heeft vooral als doel het opsporen van plaatsen waar de foto al dan niet rechtmatig gebruikt wordt.

Google gaat een stap verder en wil je vertellen wat er op die foto staat. Of althans, naar wat Google denkt dat er op die foto staat.

Ik heb  een paar dingen uitgeprobeerd.

We beginnen simpel, met deze foto van jeugdheld Freddie Mercury. En dan opzettelijk niet een van zijn meest bekende uiterlijken, maar van zijn zieke nadagen.

Testfoto1: een zieke Freddie Mercury

Het resultaat is perfect:

Zoekresultaten Google alleen op basis van een foto

Perfect, maar voor Google misschien toch wat minder spectaculair omdat het hier een foto betreft die ik om te beginnen van het internet had geplukt.

Zoek je met een eigen foto, bijvoorbeeld van een hond in het gras, dan zwijgt Google in alle talen over die hond. Wel vindt het talloze foto’s met ongeveer dezelfde kleur- en vlakverdeling.

Hilarisch wordt dat in onderstaande zoekactie. Het potje met slakken bovenaan is mijn foto. De door Google opgespoorde foto’s zijn, ehm, bijpassend.

Zoekresultaat op een eigen foto van slakken

Daarentegen ben ik zwaar onder de indruk van het onderstaande resultaat. Uit Google Earth maakte ik deze uitsnede van Rotterdam en omgeving.

Luchtfoto Rotterdam e.o. (uitsnede Google Earth)

Na voorgaande resultaat leek me dat mission impossible voor Google. Het gaat hier immers niet om een complete foto die geïndexeerd en al op de Google servers staat. Maar kijkt u eens naar het resultaat:

Zoekresultaat Rotterdam

De toekomst is duidelijk. Over minder dan een paar jaar is het gewoon geworden om een foto van een jou onbekende vogel te maken, met je mobiel, die te voeden aan Google en meteen alle informatie over het beest te krijgen. Hoeven we niet eens augmented reality te noemen.

En als je die mogelijkheden binnenkort kunt gebruiken, denk dan ook nog eens aan de mensen van het bedrijf TinEye, die dit mede mogelijk hebben gemaakt. Want wat in de tachtiger en negentiger jaren voor Microsoft gold, geldt nu voor Google. Als Google op jouw terrein komt, kun je wel inpakken. TinEye is dood voordat het goed en wel tot leven is gekomen. Maar laten we ze de credits van hun geweldige innovatie niet onthouden.

Naschrift 19 januari 2012:

En dit kun je er dus ook mee doen. Geweldig:

search by image, recursively
starting with a transparent png (400×225px)
2951 images, 12fps
december 9th, 2011
netherlands

Sebastian Schmieg, 2011

Advertisements

About JWvanWessel

www.stijlfoto.nl | pilesofpics.com | nl.linkedin.com/in/jwvwessel | twitter.com/jwvanwessel
This entry was posted in Amateurfotografie, Tools and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Over Mercury, Slakken en Rondingen: Google Reverse Image Search

  1. Pingback: search by image – Google Reverse Image Search reprise | JW's Recognitions

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s