Firebirds

De enorme brand die op 5 januari 2011 in een chemische fabriek in Moerdijk woedde, leverde een hoop spectaculaire foto’s op. GeenStijl.nl, ere wie ere toekomt, was voor zover ik kan nagaan de eerste die een lange fotoreportage publiceerde, dezelfde avond nog, toen de brand in volle hevigheid bezig was.

Iemand zette de link naar de GeenStijl-reportage op Twitter. Toen ik die bekeek viel me direct de negende foto in de rij op:

Brand in Moerdijk. Fotograaf Valerie Kuypers (c) ANP

De foto is door Valerie Kuypers van het ANP gemaakt. Uit een vliegtuig, ben je aanvankelijk geneigd te denken, maar dat hoeft niet per se zo te zijn.

Als je de context niet zou kennen, zou je je afvragen of de vogels door laat zonlicht verlicht worden, en of die wolken op de achtergrond extreme onweerswolken zijn, die door telelensgebruik misschien veel verder weg zijn dan het lijkt.

De foto is een knap staaltje fotografenwerk. Die uitlichting van de vogels door het vuur kan nooit langer dan een paar seconden geduurd hebben, daarna waren de vogels weer weg. De fotograaf heeft niet veel tijd gehad om de compositie te maken zoals die is geworden. Houd de lens iets lager, en er is alleen maar een zwarte achtergrond te zien , waardoor het veel minder duidelijk een foto van de brand was geworden.

Destruction breeds creation, zoals het gezegde gaat, en dit is daar een prachtig voorbeeld van. Echt zo’n foto die prijzen gaat winnen. Echt zo’n foto die je zelf gemaakt had willen hebben.

Advertisements

About JWvanWessel

www.stijlfoto.nl | pilesofpics.com | nl.linkedin.com/in/jwvwessel | twitter.com/jwvanwessel
This entry was posted in Amateurfotografie, Foto's, Fotografen, Landschapsfotografie and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Firebirds

  1. Raymond says:

    Wat mij betref nu al de persfoto van het jaar! Haar andere foto’s in de geenstijl collectie waren ook echt prachtig, vooral die met spiegelingen in het (blus)water.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s