De duivel fotografeert in zwart-wit

“Kleurenfilm is de gesel Gods,” zei Gerard Reve ooit. Hij had het over de speelfilm, maar ik hang de omgekeerde stelling aan: zwart-wit fotografie is de duivelse straf voor digitale fotografie.

Van alle fotografische truukjes is zwart-wit fotograferen de doortrapste. Het maakt misbruik van het feit dat de fotografie ooit in zwart-wit begonnen is en dat het een eeuw geduurd heeft voor het technisch mogelijk was om in kleur te fotograferen. En zelfs toen het al jaren mogelijk was, was het erg duur om in kleur af te drukken, zodat we tot deze eeuw krantenfoto’s slechts bij uitzondering in kleur konden bewonderen. We zijn dus gewend aan zwartwitfotografie. Sterker, omdat het oud is en van vroeger, moet het ook wel beter zijn. Want vroeger was alles beter.

Loferer Alp (1)

Maar nu is iedereen fotograaf, en iedereen kan cameratechnisch goed fotograferen omdat de camera dat voor hem regelt. En nu worden er zoveel foto’s gemaakt van alles wat er gebeurt, dat er ook altijd wel foto’s bijzitten die -al dan niet bij toeval- ook nog fototechnisch goed zijn. Dus nu moeten de ambitieuze fotografen wat verzinnen om zich nog te kunnen onderscheiden. En dan gaan ze zwart-wit fotograferen. Of preciezer gezegd: ze gaan hun foto’s in zwart-wit omzetten, want met digitale camera’s kun je niet eens meer in zwart-wit fotograferen.

En dat levert de fotograaf twee grote voordelen op.Ten eerste ziet het er meteen al lekker artistiek en authentiek uit. Vooral als je het contrast flink pimpt, of er een fijne dikke korrel inbrengt (die eigenlijk ruis is).

Loferer Alp (2)

Ten tweede maak hij het zich een heel stuk makkelijker. Door kleur uit te schakelen, schakel je de ingewikkeldste dimensie van de fotografie uit. Je hebt nu alleen nog maar met moment, compositie en licht te maken, en niet meer met die o zo ingewikkelde kleur, die voor, tijdens en na het fotograferen tot geweldige complicaties leidt. Want zelden worden kleuren weergegeven zoals je ze wilde zien, en nog zeldener zoals ze eruit zagen. En bovendien, het veelgehoorde maar rare argument van zwart-wit fotografen: kleur leidt zo af van het onderwerp. Je verzint het niet.

Loferer Alp (3)

Maar de wereld is nu eenmaal kleur, daar helpen de duivel en zijn ouwe moer niets aan. Dus zwart-wit fotografen: leer je vak.

Naschrift oktober 2011.

Wat me bij een bezoek eerder dit jaar aan de Berlijnse Neue Nationalgalerie nog te binnen schoot: als zwart-wit een betere keuze is, waarom werden en worden er dan zo weinig schilderijen in zwart-wit gemaakt?

Eén zwart-wit schilderij tussen vele in kleur. (Otto Dix. Neue Nationalgalerie Berlin)

... en die werd later nog in kleur gemaakt ook! (Otto Dix. Neue Nationalgalerie Berlin.)

Advertisements

About JWvanWessel

www.stijlfoto.nl | pilesofpics.com | nl.linkedin.com/in/jwvwessel | twitter.com/jwvanwessel
This entry was posted in Fotografie and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to De duivel fotografeert in zwart-wit

  1. Pingback: De Meest Perfecte Foto op Pinterest (volgens Wired) | JW's Recognitions

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s