Kill Your Darlings

Met alleen het advies om vooral niet te zuinig te zijn met het maken van opnamen ben ik er niet.

Want je kent dat wel. Je bent op een verjaardag en je mag foto’s kijken. Die staan tegenwoordig niet meer in een album, maar op de harddisk van een computer. En dan mag je de foto’s op het scherm bekijken. (Als je echt pech hebt, laat de trotse fotograaf zijn foto’s op het ieniemienie schermpje van zijn fototoestel zien.)

Wat jíj altijd ziet, maar wat de fotograaf in kwestie nooit lijkt te deren, is dat er van iedere scene minstens drie foto’s zijn gemaakt. De fotograaf denkt wel van niet, maar die foto’s zijn toch echt allemaal hetzelfde. Het duurt dus drie keer zo lang om de foto’s -die je toch al niet zo boeien- bekeken te krijgen. En ondertussen wil je maar één ding: je bij het gezelschap in de keuken voegen, waar het echte feestje plaatsvindt.

Er moet dus ook geselecteerd worden. Keuzes gemaakt. Foto’s weggegooid. Gekilled. Voor de eerste 50% is dat nog makkelijk. Als je niet in staat bent om meteen bij de eerste keer dat je door je nieuwe foto’s gaat de helft weg te gooien, moet je echt meer oefenenen. Oefenen met kijken en oefenen met weggooien.

Het moeilijke deel komt bij de tweede helft. Er zijn toch nauwelijks slechte foto’s over?En deze, waar A. omhoog kijkt, is toch echt anders dan deze, waar ze net naar links kijkt?

Nu komt het eropaan al je mededogen op te geven. Kill your darlings. Murder your darlings. Destroy your darlings. Kijk naar je foto’s alsof een ander ze gemaakt heeft. Kijk naar je foto’s alsof ze morgen op de voorpagina van de krant staan. Overleef je dat? Als je heel eerlijk bent, ben jij de enige die dit een mooie foto vindt. Als je heel eerlijk bent, past de foto niet goed bij de rest. Als je heel eerlijk bent, doet hij afbreuk aan het geheel. Terwijl jij vooraf bedacht had dat juist deze foto het topstuk zou worden. Dat is dus die darling. En die moet dood.

Ik ben het even voor mij zelf nagegaan. Van de 2600 foto’s die ik dit jaar heb genomen, heb ik er 1900 gekilled. Niet slecht. Maar als ik eerlijk met mezelf ben, zitten er tussen de 700 resterende foto’s nog veel te veel lievelingen. Kill. Murder. Destroy.

Naschrift 29 augustus: ondertussen heb ik er nog 500 over.

One comment

  1. Eline · augustus 27, 2010

    Van de 600 vakantiefoto’s zijn er nu nog 275 over. Ga er zo nog maar een keer doorheen bladeren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s