A Moment in Time

Op 2 mei 2010 organiseerde Lens, de fotoblog van New York Times een wereldwijd foto event. Of moet ik zeggen: een foto-experiment.

Het idee was dat over de hele wereld mensen op hetzelfde moment (15.00u UTC, dus vier uur ‘s middags bij ons) een foto zouden maken van wat ze op dat moment zagen. In de woorden van New York Times (NYT): “Wherever you are, we hope you’ll have a camera — or a camera phone — in hand. And we hope you’ll be taking a picture to send to Lens that will capture this singular instant in whatever way you think would add to a marvelous global mosaic; a Web-built image of one moment in time across the world.” Het hele verhaal kun je hier lezen.

De NYT pakte het groots aan. Alle internet media (en denkelijk ook de krant zelf, maar die heb ik niet gezien) werden ingezet om de actie onder de aandacht te brengen. Naarmate Uur U naderde, stuurde NYT steeds meer Twitterberichten de wereld in van het type “Are you ready? 30 mins until our #Moment in Time global photo event. Submit here: http://submit.nytimes.com/moment“.

Een ruime week later (er waren wat technische problemen) kwamen de ingestuurde foto’s beschikbaar op een prachtig vormgegeven, interactieve website. De site is nog steeds in de lucht, klik op onderstaande screenshot.

A Moment in Time Website

De on-line foto-applicatie van A Moment in Time

Op deze site vind je volgens NYT ruim 14.000 foto’s, allemaal genomen rond 15 uur UTC op zondag 2 mei. De verdeling van de foto’s over de globe is naar verwachting: de grootste stapels in de westerse wereld, daarvan de grootste in de stedelijke gebieden en de allerhoogste stapel in New York. Er staat overigens ook een foto van Mars om 15.00 ‘local solar time’ tussen; grapje van NASA.

Een erg leuk project, maar de foto’s bekijkend moet ik zeggen dat de diepere betekenis ervan me ontgaat. Het lijkt een interessant gegeven: 14.000 foto’s die allemaal op (bijna) hetzelfde tijdstip genomen zijn; dat zou een beeld kunnen scheppen van hoe de wereld er op een gegeven moment (en un momento dado, zou Cruijff zeggen) uitziet. Maar in werkelijkheid is het een ratjetoe van totaal verschillende beelden, plekken, situaties, onderwerpen. Het enige dat deze foto’s verbindt, is het tijdstip waarop ze genomen zijn.

Voegt dit project, in deze weergave, nou werkelijk zoveel toe aan de 5.000 foto’s die er elke minuut aan  Flickr worden toegevoegd? Bovendien: er zijn allang mogelijkheden om foto’s bij elkaar te zoeken op datum. In veel grotere aantallen. Als ik wil weten hoe de wereld er in foto’s uitzag op welke willekeurige datum dan ook, dan kan dat in Flickr via Advanced Search in een tel regelen. Deze aantallen lopen trouwens uiteen van 1 miljoen op een winterse weekdag tot 17 miljoen op een zomerse zondag.

En is het niet veel interessanter om te kijken naar de opeenvolging in de tijd, in plaats van naar dezelfde tijd? Na de 5.000 foto’s van de vorige minuut volgen er 5.000 in de huidige minuut en 5.000 in de volgende minuut. En dat stopt niet. Langzamerhand veranderen de foto’s van karakter, van sfeer, van inhoud, van cultuur want het wordt hier avond, terwijl daar ochtend is, en weer elders nacht. Of kijk eens naar PicFog, waar minder duurzame, want voor Twitter bedoelde foto’s in real time aan je voorbijtrekken.

Maar als het project A Moment in Time één ding aantoont, is het wel mijn stelling in de vorige post: er worden steeds meer goede foto’s gemaakt, maar ze zijn steeds minder origineel.

Advertisements

About JWvanWessel

www.stijlfoto.nl | pilesofpics.com | nl.linkedin.com/in/jwvwessel | twitter.com/jwvanwessel
This entry was posted in Foto's, Fotoprojecten and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s