Wet van de grote foto-aantallen

Al aan het eind van de 19de eeuw en zeker aan het begin van de 2oste eeuw werd er veel geschreven over wat men toen zag als de alomtegenwoordigheid van camera’s, fotografen en foto’s. Fotografie, zo had men al in de gaten toen er naar huidige maatstaven nog nauwelijks een camera te vinden was, zou de manier waarop we de wereld waarnemen voorgoed veranderen.

Een jaar of 40 geleden schreef Susan Sontag in haar standaardwerk On Photography: “Recently, photography has become as widely practiced an amusement as sex and dancing.” Ze legt vervolgens uit dat een studie in Frankrijk had uitgewezen dat op dat moment, rond 1970 dus, de meeste huishoudens een camera hadden. En dat er dus een gigantisch archief aan het ontstaan was van alle familiegebeurtenissen en toeristische activiteiten (toerisme en fotografie ontwikkelden zich volgens haar “in tandem”).

Op dit moment in 2010 zijn er wereldwijd naar schatting 1 miljard camera’s in gebruik. (Nu ja, camera’s, alle apparaten waarmee je foto’s kan maken,  zijn meegeteld.)

Fotocommunity Flickr herbergt op dit moment zo’n 4,6 miljard foto’s. Terwijl ik dit schrijf komen daar tussen de 5.000 en 7.000 foto’s per minuut bij, kijk maar op deze pagina, rechtsonderin, het getal varieert in de loop van de dag vrij sterk. En Flickr is maar één van de vele fotosites, weliswaar een grote, maar op Hyves en Facebook en al die andere vriendensites zijn ongetwijfeld dergelijke aantallen te vinden. En ook met Twitter worden meer en meer en meer foto’s de wereld ingestuurd.

En dan moet u ook nog bedenken dat op de kaartjes van al die camera’s en op de harddisks van persoonlijke laptops en desktop computers nog eens een veelvoud van deze aantallen te vinden is.

Detail van Flickr's New Photos Page op 27 mei 2010 rond 22 uur

Degenen die honderd of veertig jaar geleden schreven over de alomtegenwoordigheid van foto’s (als ik Susan Sontag was, zou ik het woord ubiquiteit hier gebruiken, maar dat is zóó 1970) hadden werkelijk geen idee van wat er nog te wachten stond – net zo min als wij nu, denk ik dan maar.

Wat doen al die getallen met de fotografie? Ik denk dat het twee, nu al zichtbare gevolgen heeft:

  1. De kwaliteit neemt geweldig toe
  2. De originaliteit neemt geweldig af

De kwaliteit neemt vooral toe onder invloed van de wet van de grote aantallen. Die schrijft voor dat als iets heel vaak gebeurt, uiteindelijk ook het bijna-onmogelijke gebeurt. En dat is dus dat iemand met niet heel veel talent of scholing toch een hele goede of zelfs perfecte foto maakt. Uiteraard neemt de stapel bagger ook enorm toe, maar omdat de pyramide zo groot wordt aan de basis, komt de top vanzelf veel hoger te liggen.

De originaliteit daarentegen neemt af omdat alles allang een  keer gedaan is, ook als je denkt dat het nog nooit gedaan is. Voorbeeld: ik dacht dat er op de hele wereld één fotograaf was die zijn camera aan een vlieger hing, maar afgelopen weekend kwam ik erachter dat er een hele community is, inclusief een bloeiende bedrijfstak van gespecialiseerde apparatuur.

En als er dan iets nog niet gefotografeerd is: op elk moment, en overal op de wereld is er wel iemand met een foto-apparaat in zijn zak, dus ook unieke gebeurtenissen worden altijd geregistreerd. Het ‘beslissende moment’ wordt in 100-voud met telefoons vastgelegd.

U gelooft me niet? Ga maar eens naar bovengenoemde Flickr-pagina en druk een paar keer op reload.

Is dit erg? Voor fotografen die ervan moeten leven wel. Voor fotoliefhebbers niet. Als je goed kijkt, vind je meer interessante foto’s dan waar je van kan dromen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s