Over Fotografen

Mijn lijstje van de 5 beste fotografen:

  • Richard Avedon
  • Massimo Vitali
  • Andreas Gursky
  • Hans van der Meer
  • Misha de Ridder

Het lijstje staat in willekeurige volgorde, op Richard Avedon na.

Richard Avedon. De grootste. Iedere fotograaf moet zijn werk bestuderen, ook al werk je in heel andere genres. Avedon is de man die je leert wat kijken is: voor, tijdens én na de fotosessie. Niet voor niets prijkt een uitspraak van hem op dit blog.

Richard Avedon. Billy Curry, drifter, Interstate 40, Yukon, Oklahoma, 6/16/80

Massimo Vitali. Zoekplaten, dat zijn het. Zijn foto’s worden op metersgrote en -brede afdrukken tentoongesteld. Je staat ervoor en je moet deze foto’s wel diepgaand bestuderen. In feite zijn het tegelijk honderden kleine foto’s, en je schakelt voortdurend heen en weer tussen het overzicht en de details. Ik houd van dit soort composities die je tegelijk naar binnentrekken en op afstand houden.

Het plaatje hieronder doet daar volstrekt geen recht aan, maar geeft in ieder geval een idee. Kijk op zijn eigen site voor een iets beter beeld van wat ik bedoel.

Massimo Vitali.

Massimo Vitali. Picnic Allee.

Andreas Gursky is directe afstammeling van De Stijl, mijn favoriete kunstroming en  naamgever van mijn eigen fotosite Stijlfoto.nl. In sommige foto’s zie je Piet Mondriaan letterlijk doorschemeren:

Andreas Gursky – Architecture

Ook in meer registrerende foto’s zie je het naar abstractie neigende lijnenspel terug. Dat maakt zijn foto’s spannend.

Andrea Gursky – Sha Tin (1994)

Hans van der Meer. Hoe serieuze fotografie humorvol kan zijn. Niet lollig, geen vette knipogen, geen gulle lach, maar een subtiele glimlach, zonder ironie of laat staan sarcasme.

Hans van der Meer, Europese Velden

Hans van der Meer, Europese Velden

Zijn registratie van voetbalwedstrijden zijn ongeëvenaard. In feite zijn het hybride foto’s: mengvormen van landschappen en portretten. Op die manier bewaart hij de context, die in hedendaagse sportfotografie zo vaak wordt weggelaten. Zijn foto’s leveren behalve prachtige composities (let ook op zijn werkwijze: eerst wordt de camera zo opgesteld dat er een  mooie landschapscompositie ontstaat, daarna wacht hij tot de mensen in beeld een interessante opstelling hebben en drukt hij af) ook intrigerende zoekplaten op. Je blijft nieuwe dingen zien. Daarin is hij verwant aan Massimo Vitali.

Misha de Ridder. Licht, geometrie en abstractie. De Ridder onderzoekt wat de essentie van een (stads)landschap is. Hij gaat daarbij zover dat er bijna abstracte schilderijen ontstaan. Bijna, want je ziet nog goed wat het voorstelt, en daardoor wordt het besef van waar je naar staat te kijken opeens veel groter. Het ligt misschien niet zo voor de hand, maar ik zie daarin verwantschap met  fotografen als Rodtsjenko.

Voor mij kan De Ridders werk niet overgewaardeerd worden.

Misha de Ridder, Bergwald, 2009, C-print, 200x170 cm

Misha de Ridder, Bergwald, 2009, C-print, 200×170 cm

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s